Hoe duurzaam ben jij eigenlijk?
Duurzaam leven, we horen niet anders meer. Ben jij iemand die alles gebruikt totdat het versleten is en het dan nog niet weggooit? Eet je geen vlees meer en heb je last van vliegschaamte?? Heb je je auto eruit gedaan en douche je nog maar 5 minuten? Dan ben je behoorlijk duurzaam bezig. Althans dat zeggen ze. Maar wat is dat precies: duurzaam leven?
Laatst las ik dat als je duurzaam bent, je
- kennis en inzicht hebt in de milieuproblemen,
- beseft dat geluk niet afhangt van de hoeveelheid spullen die je hebt
- het leuk vindt om iets positiefs te doen voor de mensheid, de aarde, de natuur
- denkt dat de mens een gelukkig leven kan leiden als onze consumptie in balans is met natuur en milieu,
- wilt dat volgende generaties het net zo goed of beter hebben dan wij en dat armoede uit de wereld verdwijnt,
- verwerpt het idee dat het individu op puur egoïstische gronden handelt.
Een hele mond vol. Duurzaam betekent volgens mij dat iets lang mee gaat. In dit geval gaat het om de wereld en het milieu. ‘Duurzaamheid’ betekent dat toekomstige generaties op dezelfde manier kunnen leven als wij nu. Daarvoor moeten we de wereld net zo schoon achterlaten als deze nu is. We kunnen op dezelfde manier doorgaan met het verbruiken van grondstoffen en het produceren van afval. Maar dat is niet duurzaam. Op een zeker moment zijn grondstoffen echt op of is het milieu te veel vervuild.
Alles wat we in het dagelijks leven nodig hebben, komt uit de natuur. De meeste producten worden gemaakt van grondstoffen. Die grondstoffen kunnen opraken. Daarom zouden we zuinig moeten zijn op grondstoffen, maar dat zijn we nog niet.
Effectief verduurzamen begint met weten wat de daadwerkelijke impact van iets is
We consumeren snel en veel. Er moeten veel producten gemaakt worden en we gooien veel dingen weg terwijl ze nog bruikbaar zijn. Dit afval moet verbrand worden, terwijl er nog waardevolle grondstoffen inzitten. Als we willen dat mensen over vijftig jaar ook nog een goed leven hebben, dan is dat een reden om duurzaam te gaan leven.
Elke ochtend een minuutje korter douchen om de wereld te redden? Een goed begin, maar je kunt een veel groter verschil maken door minder of andere spullen te kopen of door geen of minder vlees te eten. Effectief verduurzamen begint met weten wat de daadwerkelijke impact van iets is. We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen dagelijks binnenshuis of wekelijks aan de pomp, maar juist aan de andere kant van de wereld, bij het maken en vervoeren van de dingen die we dagelijks kopen.
Wij als consument betalen uiteindelijk voor die verborgen impact en wij houden het systeem daarmee in stand. Hier kunnen we dus heel gemakkelijk iets aan doen.
Dus laten we allemaal ons steentje bijdragen! Mag ik je inspireren?