Home Duurzaam leven Eco presentjes, mijn duurzame top 10

Eco presentjes, mijn duurzame top 10

door Manon van Leeuwen
ECO presentjes. Mijn duurzame top 10

Er is niets leuker dan iemand blij maken met een kadootje of zelf iets leuks krijgen. Daar zit altijd aandacht achter. En de kracht van aandacht voor mensen om je heen is groot. Alleen is de impact die wij hebben op de aarde met het kopen van spullen enorm. Dat heb je niet altijd door omdat veel van onze spullen buiten ons blikveld worden gemaakt. Fabrieken staan in andere landen en de grondstoffen halen we ook van ver. We importeren bijna al onze spullen en kleding. De klimaateffecten, uitputting van grondstofvoorraden en ontbossing in de wereld wordt veroorzaakt doordat wij als westerse rijke consument maar blijven kopen. Als je wel graag kadootjes wilt blijven geven en hier niet aan mee wilt doen, zijn hier 10 duurzame tips.

1. Een leuk uitje

Een uitnodiging om samen te gaan eten in jullie favoriete (vegan) restaurantje. Een avondje naar de film. Een bezoek aan een theater, een festival samen of een stedentrip met de trein is altijd een feest. Een voetenmassage, een kookworkshop of welke CO2-arme ervaringen er nog meer te bedenken zijn. Wees creatief, knutsel een mooie bon in elkaar en geniet!

2. Maak een drie-gangen vegan diner

 

Een uitnodiging om bij jou vega(n) te komen eten is altijd een feest. Zeker voor de volhardende vleeseter. Je kan ze verrassen met de smaken die vega(n) met zich mee brengt en zo direct ook een stukje reclame maken voor iets minder vlees. Mijn favoriete recepten google ik gewoon op Pinterest. Ik maak borden aan met gerechten die ik nog moet proberen of al uitgeprobeerd heb en stel zo makkelijk een drie-gangen diner samen.

3. Trek je boekenkast leeg

Er is niets leuker dan een boek uit jouw kast wat je al gelezen hebt. Schrijf op de eerste bladzijde waarom je dit boek ooit kocht of kreeg en waarom je het doorgeeft. Niets persoonlijker en met meer aandacht dan dit.

4. Koop een (tweedehands) boek over een duurzame lifestyle

 

Er zijn zoveel boeken geschreven die interessant zijn en je inspireren anders te gaan leven. Mijn favorieten zijn:

5. Haal een bon bij een toffe vintage store

Sinds ik alleen nog maar tweedehandskleding koop, ben ik zoveel leuke winkels tegen gekomen waar zelfs de niet vintage shopper blij van wordt. Mijn favorieten in Rotterdam zijn:

6. Chocolade? Waarom geen noten- of pindakaas.

 

Chocoladeletters en bonbons blijven een feest. Maar de productie van cacao brengt nog steeds milieuproblemen met zich mee. Hoe fijn is het om als Nederlander een pot notenpasta of pindakas te krijgen? Notenpasta kun je zelf maken, niet moeilijk en echt heerlijk. Als je hier geen tijd voor hebt, kies dan voor een speciale pure pindakaas is, zoals die van Michiel Vos van de Pindakaaswinkel. De pindaplant geeft voeding terug aan de grond, in plaats van dat hij dit opneemt en is daarom niet schadelijk voor de natuur. Deze pindakaas bevat geen palmolie (in plaats daarvan een beetje kokosolie), extra suiker of zout en vind je in de allerlekkerste smaken.

7. Maak een vegan taart

Taart is altijd feestelijk en lekker. Met een vegan variant laat je zien dat een taart niet perse hoeft te bestaan uit boter en eieren. Mijn favorieten staan in deze top 5 van de hippe vegetariër.

8. Geef de nationale groene kadobon

Met een Nationale Groene Kadobon kies je uit duizenden producten van duurzame merken. Allle producten zijn fairtrade, biologisch, ecologisch of gerecycled. Het is een leuk aanbod van de mooie, succesvolle duurzame merken op het gebied van wonen, koken, energiebesparing, lifestyle, fashion en verzorging. Bovenal zijn de producten uniek en vaak met een bijzonder verhaal!

9. Eco & zerowaste (verzorgings) producten

Als je toch graag een eco-spullen-kadootje wilt kopen ga dan voor zerowaste en fair en dichtbij geproduceerd. On-line pakjes bestellen is natuurlijk niet goed voor het milieu, maar als je alles probeert te groeperen in één bestelling en deze laat leveren bij het postkantoor (en op de fiets gaat halen) én niets terugstuurt is pakketlevering zelfs duurzamer dan dat je zelf met de auto iets gaat kopen. Een mooi voorbeeld van een duurzaam valentijnscadeau vind je hier  

Lush – heeft een groot aanbod van verse handgemaakte cosmetica producten. Alles is in ieder geval vegetarisch en dierproefvrij en het grootste deel is ook vegan. Bij Lush kun je jouw verpakkingen recyclen, maar ze verkopen ook veel verpakkingsvrije producten.

Reusable rietjes – Stalen rietjes zijn heel fijn om te gebruiken in plaats van een plastic rietje. Onder andere te koop bij Dille & Kamille.

June goodies heeft leuke, hippe duurzame spullen en cadeautjes zonder stoffigheid. Want zoals ze zegt: ‘als je werkelijk op zoek gaat naar de betere versie van jezelf, dan wil je graag dat iedereen het goed heeft. ‘

Ecomondo is een website vol met leuke kadootjes. Ze onderneemt maatschappelijk verantwoord en doet zaken met bedrijven die die duurzaamheid, sociaal en eerlijk werken voorop stellen, zuinig omgaan met grondstoffen en plasticvervuiling willen terugdringen.

10. Planten

 

Een kamer vol planten maakt iedereen blij. Planten zijn niet alleen mooi, maar ook super handig. Ze zuiveren ook nog eens de lucht. Een fijn kado om te geven en om te krijgen dus. Je kan ook kiezen voor een plantabonnement bij Sprinklr bijvoorbeeld. Iedereen kan dan groene vingers hebben.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je hier oké mee bent, maar je kunt het uitschakelen als je dat wenst. Oké Lees meer