Home Lifestyle Vegan is uber hip, maar moeilijk?

Vegan is uber hip, maar moeilijk?

door Manon van Leeuwen
Veganist

Vegetarisch eten doe ik al ruim twintig jaar. Niet omdat ik er al vlot bij was met duurzaam doen. Dat zou nu wel een goed verhaal zijn. Sustainable me. Maar nee, ik was gewoon zo’n meisje dat geen dieren wilde eten en het zelfs vies vond. Heel lastig in die tijd, maar nu ben ik ineens hip en verantwoord. Om dat nog een beetje gekker te maken en de maximale bijdrage aan moeder natuur te doen, ben ik zelfs over gestapt naar vegan. Moeilijk? Valt eigenlijk best mee.

Veganistisch uit eten in een dorp?

Uit eten is in het dorp waar ik woon als veganist een ramp. En om te voorkomen dat ik als voorgerecht een bord sla krijg en als hoofdgerecht broccoli met sla, bel ik tegenwoordig een paar dagen van te voren met het restaurant. Wat ik nooit verwacht had is dat iedereen het super leuk vindt om iets bijzonders te maken en weer eens in een kookboek te duiken. Vol trots komt de kok steevast aan tafel vragen of het goed is wat hij heeft gekookt. Je wordt verrast, krijgt aandacht en hoeft geen moeilijke keuzes te maken. Moeilijk? Valt dus eigenlijk best mee.

De wekelijkse niet vegan taartjes op kantoor

Op kantoor is er altijd wel iemand die heerlijke appeltaart of tompouce mee brengt. Een blije relatie, een jarige medewerker of een enthousiaste ‘Heel Holland Bakker’. De vegan variant kent de bakker niet. Er is ook altijd wel een reden om de snoeppot weer eens goed af te toppen. En niet iedereen denkt aan de zoete vegan, glutenvrije dubbeldekker fruitgums. En natuurlijk hebben we een doos vol koffiekoekjes voor onze gasten. En dat zijn geen vegan proteïne havermoutbars. Gelukkig maar, want al die te lekkere snacks zijn een walhalla voor mijn verslaafde suikermonstertjes. Trots weersta ik de verleiding voor het hogere doel. Gelukkig heb ik een duurzaam alternatief in mijn tas. Save the planet en blijf slank en healthy. Moeilijk? Valt dus eigenlijk best mee.

Ik voel me fit, trakteer en verspreid het eco virus

Een keukenprinses ben ik nooit geweest, echt te onhandig voor gerommel in de keuken. Bellend laat ik ovenschotels aanbranden, soep droog koken en de keuken ziet er uit als een slagveld.  Om te voorkomen dat ik dag in dag uit leef op een avocado, een bak sla en een hand noten, ben ik me gaan verdiepen in de veganisatische keuken. Ik ben als onhandige rommelaar zelfs een heuse studie orthomoleculaire voedingsleer begonnen en volg alle vegan keukenprinsessen op de voet. Wekelijks maak ik een voorraad granola, bananencake en karamel muffins. Om op te eten en uit te delen. Met deze aantallen kan ik bijna een winkel beginnen. En door plantaardig te eten krijg ik bovengemiddeld vezels en vitamines binnen. Ik voel me fit, gezond en happy. Moeilijk?  Valt dus eigenlijk best mee.

Mag ik dan nu wel langer douchen?

De productie van een kilo vlees kost al gauw zo’n 15.000 liter water. Het aantal bomen dat omgehakt wordt voor al het soja dat aan deze beestjes wordt gevoerd, is ontelbaar geworden. Onze lieve koetjes scheten en boeren het broeigas methaan uit dat 25% sterker is dan CO2. Daar doe ik met mijn broccolitaart en wortelsoep niet meer aan mee. Mag ik dan wel iets langer dan 5 minten douchen? Want dat is pas echt moeilijk!

Klik hier voor een paar van mijn favoriete smoothies en een plantaardige traktatie.

Lees hier mijn blog over de zakelijke vegetarische lunch.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je hier oké mee bent, maar je kunt het uitschakelen als je dat wenst. Oké Lees meer