Home Work Weg leasebak? Earth Overshoot Day…

Weg leasebak? Earth Overshoot Day…

door Manon van Leeuwen
Earth overshoot day. weg met de leasebak (Copy)

Genietend van dag 22 van de Nederlandse hittegolf bleek het gister ook nog Earth Overshoot Day te zijn. De dag dat we met z’n allen net zo veel van de grondstoffen hebben opgemaakt als de aarde ons in één jaar terug kan geven. Weer eerder dan vorig jaar. Ik hoor het op de radio terwijl ik met 130 km per uur in mijn diesel naar kantoor rijd. De airco staat lekker hoog en ik heb twee plastic flesjes water bij me voor de dorst. Mijn koffie drink ik uit een wegwerpexemplaar. De spuitbus deo ligt voor het grijpen. Het is alsof ik naar een slechte film kijk.

Milieu was voor hippies

Als lid van de generatie X uit een Rotterdams MKB-gezin was ik niet zo bezig met het milieu, met biologisch voedsel of ander groen denken. Dat was voor hippies die shag roken in wooncommunes, samen leven en brandnetelsoep eten. Afstuderen, niet lullen maar poetsen en zo snel mogelijk de ziekenfondsgrens uit. Dat was mijn doel. Dat lukte, inclusief de bijbehorende dikke leasebak waar lekker veel kilometers mee werden gemaakt. Flex werken was toch een stuk lastiger zonder kleine laptopjes en snel internet en we ‘skypten’ dus live aan tafel met elkaar. Bij voorkeur rokend.

Dieselrook en bomen planten

Met 40.000 km per jaar pomp ik al heel lang behoorlijk wat dieselrook de ether in. De fiets was iets voor mijn studententijd. De tijd waarin ik een bijbaantje had als stewardess bij onze Koninklijke. Ik wist niet dat één retourtje Bali gelijk staat aan vier jaar autorijden. De bomen die ik moet planten om dat goed te maken zijn ontelbaar. Maar alles is nu anders. Ik ben geland en wakker. Ik kijk terug en raak in paniek. De planeet is in crisis en ik ook. Eco midlife crisis?

Vegetarisch eten

Beestjes eten vond ik als meisje zielig en niet lekker. Ik besloot vegetarisch te gaan eten. Heel hip en happening ben ik ineens. Thank god, dit maakt mijn eco footprint een stuk gunstiger. Het zijn best leuke tijden nu voor een vegetariër. De hippe millennial foodys zorgen voor een enorme bak aan Pinterest inspiratie en de superfood ingrediënten zijn op elke hoek van de straat te vinden. Maar dan nu terug naar mijn rijgedrag.

Bijdrage leveren aan vervuilen van de lucht

Ik woon bijna in Zeeland, aan het strand en in de natuur. Heerlijk, maar ook lekker ver van de Randstad waar mijn leuke banen zijn. Consequentie is dat ik voor elke opdracht het land door scheur en mijn diesel wekelijks vol gooi. Files zijn ondanks de podcasts, taalcursussen en telefonische vergaderingen eigenlijk niet meer te doen. Maar nieuwe mensen ontmoeten, leren van organisaties, nieuwe steden ontdekken en nieuwe inspiratie op doen is elke keer weer een feest. Alleen kom ik momenteel in conflict met mijzelf omdat ik een bovenmatige bijdrage lever aan het vervuilen van de lucht.

Duurzaam leven

Minimaal eco-neutraal zou ik willen leven, liever nog eco-positief. Of zoals Babette Porcelijn in ‘De Verborgen Impact’ uitlegt: ‘je leeft pas duurzaam als je binnen de draagkracht van de Aarde blijft en niet méér neemt dan de planeet op kan brengen.”

Mijn auto moet er dus uit. Overstappen op elektrisch? Een OV jaarkaart? Of alleen nog maar thuiswerken?

Makkelijk besluit, moeilijke keuze. Over 10 weken is het 10 oktober en is het de dag van de duurzaamheid, een mooi moment om een duurzaam forensen leven te starten. Tips?

Manon Loves Life

Lees ook:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je hier oké mee bent, maar je kunt het uitschakelen als je dat wenst. Oké Lees meer